Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

 


 Početna

 Kontakt

 Studomat

 English

  PREDAVANJE BIVŠEG STUDENTA DENISA BONETTE, ZAPOVJEDNIK LNG TANKERA „VLADIMIR RUSANOV”

„LEDENA” PRIČA KAP. BONETTE

Predavanje kap. Denisa Bonette o jedinstvenom putovanju preko Arktika na Ice Class LNG brodu zainteresirao je kako studente i profesore Fakulteta, tako i sadašnje i bivše pomorce, ali i sve one koji su željeli čuti jedinstveno iskustvo navigacije u području gdje je temperatura zraka – 35° C, a zaleđeno more se čini poput neprolazne prepreke.

„Sve što ste znali o klasičnoj navigaciji „zaboravite“! Ovo je nešto sasvim drugačije!“ kazao je kap. Bonetta. Vodeći se mišlju Benjamina Frenklina „By failing to prepare you are preparing to fail”, naglasio je važnost planiranja i pripreme kako navigacije, tako i psihofizičkih sposobnosti svakog člana posade. Na brodu dužine 299 m i širine 50 m, s tri POD propelera, bivši student Pomorskog fakulteta u Rijeci, a danas iskusan pomorac, dobitnik nagrade Grada Rijeke i „Plave vrpce“ za hrabrost na moru, sa svojom je posadom preplovio četiri mora (Shucki Sea, East Siberian Sea, Laptev Sea i Kara Sea), prolazeći (lomeći) kroz led debljine do 2,1 m (krmom). No osim navigacije i stalne pažnje i koncentracije, događali su se i lijepi trenutci poput pojave polarnoga svjetla ili bijelih medvjeda.

Svojom upornošću i stalnim usavršavanjem, kap. Bonetta je ovim putovanjem prvi zapovjednik koji je samostalno, bez pomoći ledolomaca, preplovio Arktik.