Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

 


 Početna

 Kontakt

 Studomat

 English

  PREDAVANJE GOSP. DEANA RODINA IZ MAERSK LINE-A, SVIBANJ 2016.

Bivši student Pomorskog fakulteta DeanRodina, dana jednan od vodećih ljudi najveće svjetske kompanije za prijevoz kontejnera MAERSK, održao je zanimljivo predavanje ponajprije studentima pa potom i ostalim zainteresiranim gostima. Teme o kojima je govorio bile su:

  • kratka povijest kontejnerskog prijevoza (količine tereta, veličine brodova, troškovi prijevoza, globalizacija;
  • kontejnerski prijevoz danas - brodari, tržište, poslovanje, stanje industrije;
  • trendovi i budućnost industrije - tehnologija, utjecaj na okoliš, disrupcija.

Ideja predavanja bila je predstaviti industriju s poslovne strane, budući je posao gosp. Rodina usko vezan uz profitabilnost industrije, otvaranja novih tržišta, odluke o narudžbi brodova i sl. Nastojao je prikazati probleme s kojima se industrija susreće, te kako se donose odluke u poslovanju. Također, predavanje nije bilo usko vezano za Maersk Line, već se govorilo generalno o industriji. U predavanja je unio i robne tokove, te odnos sjever-jug i istok-zapad, uz generalni pregled svjetskih tržišta i trenutnih makro smjerova.

Što se pak budućnosti kontejnerskog prijevoza tiče, gosp. Rodin je pokušao predstaviti glavne tehnološke trendove danas, promjene u ponašanju i zahtjevima stranaka, te utjecaj potencijalnih 'disruptora' na kontejnerski prijevoz.